eLuotsaus 12.2.2020

Laivojen etäluotsausta ja turvallisempaa väylänavigointia: DIMECCin Sea for Value -ohjelma antaa meriteollisuudelle valmiuksia robottilaivojen aikaan

DIMECCin Sea for Value -ohjelmassa (S4V) luodaan valmiuksia itseohjautuvaa meriliikennettä varten. Siinä keskitytään uudenlaisiin palveluihin ja tietovirtoihin sekä luodaan valmiudet edistyneiden autonomisten toimintojen ja navigoinnin käyttöön.

S4V-ohjelmassa pyritään laajaan yhteiskunnallisen vaikuttavuuteen tuottamalla tutkimukseen perustuvia suosituksia sääntelyyn, liiketoimintaan, datan käyttöön ja jakamiseen sekä standardisointiin. Ohjelma koostuu useasta projektista. Näistä ensimmäinen, Fairway, keskittyy tulevaisuuden väyläpalvelujen kehittämiseen ja testaamiseen sekä etäluotsaukseen.

”Uskomme, että uusien teknologioiden hyödyntäminen mahdollistaa uusia luotsauspalveluita. Tavoitteenamme on havainnollistaa ja testata asioita, jotka ovat tärkeitä virstanpylväitä matkalla kohti älykästä ja autonomista meriliikennettä. On hienoa, että DIMECCin ohjelmissa kehitetään teknologioita, jotka ovat keskeisiä One Sea -ekosysteemin tiekartalla kohti meriliikenteen autonomiaa”, sanoo luotsausjohtaja Sanna Sonninen Finnpilot Pilotage Oy:stä.

”Turvallisuus ja toimintavarmuus ovat äärimmäisen tärkeitä kehityskohteita risteilyliiketoiminnassa. DIMECCin S4V-ohjelmaan osallistuminen auttaa meitä pysymään kehityksen kärjessä ja teemme yhteistyötä kumppaneidemme kanssa varmistaaksemme, että uusia teknologioita saadaan mahdollisimman sujuvasti käyttöön”, toteaa Meyer Turun tutkimuksesta ja tuotekehityksestä vastaava Kari Sillanpää.

Hyötyä taloudelle ja ympäristölle

Älykkään autonomisen meriliikenteen teknologiamarkkinat kasvavat ja tähän kysyntään vastaaminen synnyttää kasvua ja työpaikkoja myös Suomeen. DIMECC Sea for value -ohjelma luo mukanaolijoille uusia keinoja luoda älykkäitä ja autonomisia tuotteita ja palveluita. Ympäristöhyödyt ovat merkittäviä, kun uudet teknologiat lisäävät tehokkuutta ja vähentävät päästöjä.

”DIMECC Sea for Value -ohjelma on yhteneväinen One Sean tavoitteiden kanssa, sillä haluamme hyödyntää digitalisaation keinoja entistä turvallisemman, tehokkaamman ja kestävämmän meriliikenteen saavuttamiseksi. Ohjelman toteuttaminen vie meidät lähemmäs One Sean päämäärää, joka on toimivan autonomisen meriekosysteemin saavuttaminen vuoteen 2025 mennessä”, sanoo One Sean ekosysteemijohtaja Jukka Merenluoto.

DIMECC Sea for Value -ohjelman ensimmäisessä projektissa ovat mukana teollisuuskumppaneina Awake.ai, Brighthouse Intelligence, Finnpilot Pilotage, Ericsson, Meyer Turku ja Tieto. Tutkimusta toteuttavat Aalto-yliopisto, Novian ammattikorkeakoulu, Tampereen yliopisto, Jyväskylän yliopisto ja Turun yliopisto. Lisäksi mukana ovat Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Väylävirasto, Suomen rajavartiolaitos, ESL Shipping, Neste, Ilmatieteen laitos, Suomen Varustamot ry, satamia (Rauma, Turku, Helsinki) sekä Business Finland.

DIMECC Sea for Valuen ensimmäistä Fairway-projektia rahoittavat Business Finland ja teollisuuskumppanit. Ohjelmarakenne S4V:ssa on vastaava kuin mitä DIMECC on käyttänyt aikaisemmin esimerkiksi LIFEX-ohjelmassa, jossa teollisuuden muutosta on toteutettu projektien sarjoina.

”Sea for Value on avoin ohjelma ja uudet kumppanit ovat tervetulleita mukaan uusiin projekteihin,” S4V:n ohjelmapäällikkö Seppo Tikkanen DIMECC Oy:stä kertoo.

Sea for Value -ohjelma käynnistetään 24. helmikuuta Helsingissä.

Lisätietoja

TkT Seppo Tikkanen

Sea for Value, ohjelmapäällikkö

Senior Ecosystem Lead, DIMECC Ltd.

+358 (0) 40 840 2780

seppo.tikkanen@dimecc.com

Jukka Merenluoto

ONE SEA – Autonomous Maritime Ecosystem

Senior Ecosystem Lead, DIMECC Ltd.

+358 (0) 40 6700 403
jukka.merenluoto@dimecc.com

Lisää luettavaa