luotsinvälitys 19.12.2022

Luotsinvälityksen vuoroesihenkilöt 1.1.2023 alkaen

Luotsintilausalueiden uudistuksen myötä Finnpilotin luotsinvälityksen (monelle tuttu myös ”Fokkana”) vuoroesihenkilöinä toimivat 1.1.2023 alkaen Leena Sundman, Johan Boström, Pauli Ruohonen, Sanna Ristseppä ja Ted Jarner (kuvassa vasemmalta oikealle). Kaikki vuoroesihenkilömme ovat työskennelleet aiemmin sekä luotsinvälittäjinä että vuoroesimiehenä tai vuoroesimiehen sijaisena.

Osa joukostamme ehti jakaa hieman ajatuksia luotsinvälitystyöstä sekä siitä, millaisin miettein kukin esihenkilötehtäviään hoitaa. Lisäksi fokkalaiset pääsivät lähettämään jouluviikon terveiset aluksille sekä muille asiakkaillemme ja yhteistyökumppaneille.

Johan Boström, töissä luotsinvälityksessä vuodesta 2017
 • Mikä parasta luotsinvälittäjän työssä? Parhaimmillaan luotsinvälitys muistuttaa aikarajoitteista strategiapeliä, jossa mahdollisimman vähillä siirroilla pyritään voittamaan peli. Luotsinvälittäjällä on käytössään tietty määrä ”pelimerkkejä”, joiden avulla erilaiset peliskenaariot tulisi selvittää. Tyydyttävintä on, kun pelin voittaa luovalla ja rohkealla liikkeellä. Toki nämä ”pelimerkit” ovat aluksia ja merenkulkijoita, jotka liikkuvat merellä kovissa olosuhteissa, joten jokainen toimenpide perustetaan huolelliseen tiedonkeruuseen.
 • Minkälaisia ominaisuuksia luotsinvälityksen esihenkilö erityisesti tarvitsee? Luotsinvälityksessä hyödyllinen ominaisuus mielestäni on kyky katsoa liikennetilannetta riittävän pitkälle tulevaisuuteen ja priorisoida tehtävät sen mukaisesti. Ajoittain työ saattaa olla hektistä, jolloin vähemmän akuutteja tehtäviä on jätettävä myöhemmin hoidettavaksi. Liikennetilanteen ollessa kuuma on pää pidettävä kylmänä ja hankittava riittävät tiedot, ennen kuin ryhtyy toimenpiteisiin. Luotsinvälityksen esihenkilön tehtävässä tarvitaan lisäksi hyviä viestintätaitoja ja halukkuutta neuvoa toisia tarpeen tullen.
 • Jouluterveisiä luotsinvälityksestä? Puolestani toivotan oikein kanelisokerin makuista joulua asiakkaille! Luotsinvälityksessä työskentelemme juhlapyhinä ihan normaaliin tyyliin, joten saatte olla yhteydessä meihin kuten vuoden muinakin päivinä, tokikaan hyvää joulumieltä unohtamatta. 😉
Sanna Ristseppä, töissä luotsinvälityksessä vuodesta 2010
 • Mikä parasta luotsinvälittäjän työssä? Parasta luotsinvälityksessä on mielenkiintoinen työ, jossa jokainen päivä on erilainen. Usein saa pistää aivot töihin, kun miettii miten mikäkin tilanne olisi järkevintä hoitaa. Myös mukavat työkaverit ja kaikki joiden kanssa on työn puolesta tekemisissä, tekevät työn tekemisestä mielekästä.
 • Minkälaisia ominaisuuksia luotsinvälityksen esihenkilö erityisesti tarvitsee? Esihenkilön tehtävässä on oltava valmis kuuntelemaan ja tarvittaessa auttamaan muita, sekä vietävä eteenpäin asioita, kun syytä on. Esihenkilön pitää olla valmis toteuttamaan määrättyjä tehtäviä ja viedä uudet käytännöt tai toimintatavat tutuiksi myös muille.
 • Jouluterveisiä luotsinvälityksestä? Mukavaa joulua ja vuodenvaihdetta kaikille, toivotaan, että maailma olisi rauhallisempi paikka ensi vuonna!
Pauli Ruohonen, töissä luotsinvälityksessä vuodesta 2007
 • Mikä parasta luotsinvälittäjän työssä? Päivät ovat vaihtelevia – näinkin monen vuoden jälkeen tulee eteen uusia asioita ja saa edelleen oppia uutta. Ympärillä on tosi hienoja ja osaavia tyyppejä niin omassa porukassa kuin myös yhteistyökumppaneissa. Yhteistyö ja ihmisten kohtaaminen onkin tärkeää ja yksi parhaita juttuja työn itsenäisestä luonteesta huolimatta.
 • Minkälaisia ominaisuuksia luotsinvälityksen esihenkilö erityisesti tarvitsee? Pitää olla priorisointikykyä ja silmää nähdä asioita melko pitkällä aikavälillä. Päätöksiä täytyy tehdä välillä nopeasti, mutta samalla rauhassa ja perustellen, käyttäen kaikkea saatavilla olevaa tietoa. Esihenkilön täytyy myös olla valmiina tarttumaan kehityskohteisiin ja pitää luotsinvälitys mukana muuttuvassa maailmassa sekä olla valmis auttamaan muita.
 • Jouluterveisiä luotsinvälityksestä? Rauhallista ja iloista joulunaikaa ihan kaikille. Maailma ja laivaliikenne ei pysähdy joulunakaan, joten kiitos kaikille joulunpyhinä töitä tekeville!
Leena Sundman, töissä luotsinvälityksessä vakituisesti vuodesta 2010
 • Mikä parasta luotsinvälittäjän työssä? Luotsinvälitystyössä parasta on ihmiset joiden kanssa työtä saa tehdä – työkaverit sekä sisäiset ja ulkoiset asiakkaat. Päivien sisältö vaihtelee, ja vieläkin tulee vastaan uudenlaisia tilanteita ja luovaa ajattelua vaativia tapauksia.
 • Minkälaisia ominaisuuksia luotsinvälityksen esihenkilö erityisesti tarvitsee? Luotsinvälityksen esihenkilön tehtävässä on pystyttävä olemaan jalat tukevasti nykyhetkessä, jotta voi tarpeen tullen tukea muita ja toisaalta taas katse tulevassa, jotta luotsinvälitys pysyy maailman ja merenkulun kehityksessä mukana.
 • Jouluterveisiä luotsinvälityksestä? Hyvää joulunaikaa ja leppoisia pyhiä niin vapaalla olijoille kuin työn parissa joulua viettäville!

Luotsinvälittäjän työstä voit lukea lisää verkkosivuillamme aiemmin julkaistusta jutusta: Tekijät turvallisuustyön takana: millaista on luotsinvälittäjän arki? >>

Työn iloa joulunpyhinäkin luotsinvälitystä 24/7 hoitaville ammattilaisillemme ja rauhaisaa joulua kaikille!

Lisää luettavaa