arvonimet 9.12.2022

Tapio Tuomistolle luotsineuvoksen arvonimi

Tapio Tuomisto, kuva: Pekka Karppanen

Tasavallan presidentti on tänään 9.12.2022 myöntänyt luotsineuvoksen arvonimen merikapteeni Tapio Tuomistolle. Tapio toimi pitkään luotsina Kotkassa sekä Luotsiliiton toiminnanjohtajana. Hän siirtyi viime vuonna luotsin työstään ansaitulle eläkkeelle.

Lue Finnpilotin verkkosivuilla viime vuonna julkaistu haastattelu, jossa Tapio kertoo pitkästä urastaan:

Pitkä ura luotsina päätökseen: haastattelussa Luotsiliiton toiminnanjohtaja Tapio Tuomisto

Luotsiliiton tiedote aiheesta alla, julkaistu 9.12.2022:

Suomeen neljäs luotsineuvos

Tasavallan presidentti on myöntänyt luotsineuvoksen arvonimen luotsi Tapio Tuomistolle. Hän on Suomen neljäs luotsineuvos.

Suomen ensimmäinen luotsineuvoksen arvonimi myönnettiin luotsi Johan Merilahdelle vuonna 1976, toinen luotsivanhin Juha Tulimaalle 2007 ja kolmas toimitusjohtaja Matti Pajulalle 2017.

Tapio Tuomisto on toiminut luotsina vuodesta 1987 vuoteen 2021. Hän on suorittanut yli 7 000 luotsausta.

Luotsiliitossa hän oli yli 25 vuotta pääluottamusmiehenä ja toiminnanjohtajana. Hän oli keskeisessä roolissa Merenkulkulaitoksen uudelleenjärjestelyjen yhteydessä yhdessä työnantajan kanssa. Tuomisto osallistui aktiivisesti myös luotsauslain muutoksen valmisteluun.

Tuomisto on toiminut lisäksi yli kymmenen vuoden ajan Luotsi ja Majakka -lehden päätoimittajana sekä Luotsikirjaston johtajana. Tuomiston johdolla Luotsikirjasto on vaalinut merenkulun kulttuuriperintöä sekä julkaissut aktiivisesti kirjoja. Kansainvälisestikin poikkeuksellista oli esimerkiksi ammattijärjestön julkaisema kirja etäluotsauksen kehittämisestä.

Tuomisto on valmistunut perämieheksi vuonna 1981 ja merikapteeniksi 1985. Luotsin tehtävät hän aloitti 1987.

Lappeenrannassa asuva Tuomisto jäi eläkkeelle vuoden 2021 lopussa.

Lisää luettavaa