Luotsaus 10.10.2016

Luotsaus Suomessa 320 vuotta

Tänä syksynä juhlitaan yhtä maamme vanhimmista virallisista työtehtävistä. Luotsaustyön virallisena perustamisasiakirjana pidetään Kaarle Xl:n 19.9.1696 antamaa luotsilaitosasetusta.

Luotsien työ on ollut saaristolaisille aina 1970-luvulle asti elämäntapa, joka usein periytyi isältä pojalle. Luotsilaitos on Suomen vanhimpia edelleen toimivia organisaatioita.

”Luotsaus on vanha toimiala. Suomessakin virallisesti jo 320-vuotias, mutta ilokseni voin todeta, että vahvasti ajassa ja yhteiskunnan digitalisaatiokehityksessä mukana oleva toiminto”, onnittelee liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner, ja jatkaa: ”Luotsaus on modernin merenkulun sujuvan liikenteen palvelu. Se tarjoaa turvallisuutta ja tuottavuutta niin ympäristön kuin talouden näkökulmasta.”

Finnpilot Pilotage Oy:n toimitusjohtaja Matti Pajula kertoo, että Suomen aluevedet ovat maailman haastavimmat, rannikot ovat karikkoiset ja kaikki satamat jäätyvät lähes joka talvi. Nykyluotsi on yhä aluksen päällikön tärkeä paikallinen neuvonantaja. ”Olemme ylpeitä pitkästä historiasta, joka antaa vankan perustan nykyisen toiminnan kehittämiselle,” sanoo Pajula.

John Nurmisen säätiö julkaisee 10.10.2016 kirjan Miehet merellä – hetkiä luotsauksen historiasta. ”Kirja tekee kunniaa luotseille, jotka ovat vuosisatojen ajan tehneet hengenvaarallista työtään säästä ja vuodenajasta riippumatta,” toteaa merenkulkuneuvos, John Nurmisen Säätiön hallituksen puheenjohtaja Juha Nurminen.

Finnpilotin palveluksessa on yli 300 luotsauksen ammattilaista. Vuosittain luotsataan aluksia Suomen satamiin ja pois sieltä noin 25 000 kertaa, luotsausmatkat ovat yhteensä pituudeltaan yli 400 000 merimailia ja yhtiön liikevaihto on 37 milj. euroa.

Lisätiedot

Toimitusjohtaja, merikapteeni ja luotsi Matti Pajula, puh. +358 400449493

Lisää luettavaa