Vi sätter kursen

Lotsningen tryggar en säker och smidig sjöfart i de steniga finska farlederna.

Läs mer

Sociala medier

Lotsning syfte och effekter

Säker farledsnavigering, skydd för den ömtåliga miljön

Förhållandena i den finska skärgården är bland de mest utmanande i världen med tanke på sjöfart. En lots som känner till de lokala förhållandena utgör en ovärderlig hjälp för fartygets befälhavare och möjliggör en säker farledsnavigering.

Övergången från öppet hav till farled försätter ett stort fartyg i en ytterst utmanande situation: farleden är trång, vattnen är grunda och steniga och det finns inget utrymme för navigationsfel.

LÄS MER →

Liikennetilanne

Lotsning i medvind

Ta en titt på Finnpilots år 2019

Lotsningsåret 2019 kulminerade med att den första självrätande lotsbåten togs i bruk. På Finnpilot utvecklas arbetarskyddet i tätt samarbete mellan personalen och ledningen. Antalet lotsningar vid kusten ökade med knappt en procent, men minskade på Saimen med över 20 procent. Bygget av gasledningen Nord Stream 2 orsakade en kraftig topp i efterfrågan på lotsningar i Kotka och Hangö. Tack vare personalens förmåga till anpassning samt den flexibla verksamheten kunde situationen skötas fint. Finnpilot Pilotage Ab:s omsättning ökade med cirka 1,6 procent från förra året och var 40,9 miljoner euro. Rörelseresultatet minskade till 2,6 miljoner euro och 6,4 procent av omsättningen.

LÄS MER →