utnämningar 7.8.2024

Förändringar i Finnpilots ledningsgrupp från och med 1.9.2024

Aki Marjasvaara blir Finnpilots operativ chef
Aki Marjasvaara, bild: Jarmo Katila

Det sker förändringar i Finnpilot Pilotage Oy:s ledningsgrupp från och med 1.9.2024, då nuvarande lotsningsdirektör Sanna Sonninen övergår till Traficom som sjöfartsdirektör. Finnpilot kommer att inrätta en ny tjänst som operativ chef, som kombinerar ansvarsområdena för de tidigare lotsnings- och transportdirektörerna. Till denna position har utnämnts diplomingenjör och sjökapten Aki Marjasvaara, som har varit Finnpilots transportdirektör sedan 2014.

– Den nya positionen syftar till att effektivisera samordningen av all operativ verksamhet och hjälpa till att effektivisera processer och skapa förutsättningar för enklare beslutsfattande. Jag är glad att vi får Aki Marjasvaara i denna nya roll från inom huset. Akis bakgrund och kompetens kommer att bidra värdefulla insikter i detta målriktade utvecklingsarbete, säger Kari Kosonen, VD för Finnpilot.

– Jag vill tacka Sanna Sonninen för hennes enastående arbete med att utveckla den finska lotsningsbranschen under de senaste sju åren. Traficom och den finska sjöfarten får en stark expert för en viktig uppgift. Vi önskar Sanna all framgång i hennes nya roll, fortsätter Kosonen.

– Vår arbetsgemenskap är en unik koncentration av sjöfartsexpertis i Finland, och betydelsen av våra tjänster för sjöfarten har ökat ytterligare i takt med att verksamhetsmiljön har förändrats. Det är en ära att få tjäna Finnpilot och våra kunder i rollen som operativ chef. Vi vill se till att våra kunder och intressegrupper även i fortsättningsvis får största möjliga värde av vår expertis, säger Aki Marjasvaara.
– Vi har också gjort betydande framsteg under de senaste åren när det gäller att bygga upp kunskap inom vår organisation. Jag ser fram emot att fördjupa denna utveckling framöver, Marjasvaara fortsätter.

Förstärkt roll för kommunikation och hållbarhet
Laura Kaustinen, bild: Jarmo Katila

Utöver den nya operativa chefsrollen kommer Finnpilot att inrätta en befattning som kommunikations- och hållbarhetsdirektör från och med den 1 september 2024. Tjänsten tillträds av ekonomie magister Laura Kaustinen, som har varit Finnpilots kommunikationschef sedan 2018. Kaustinen har aktivt bidragit till utvecklingen av Finnpilots hållbarhetsarbete tillsammans med ledningen och hela organisationen.

– Det nyligen fattade ägarpolitiskt principbeslut understryker ännu tydligare vikten av samhällsansvar i statsägda bolag. Genom denna utnämning kommer hållbarhetsarbetet att drivas framåt på ett mer sammanhållet, målinriktat och transparent sätt än tidigare. Laura Kaustinen har spelat en central roll i att bygga upp Finnpilots hållbarhetsprogram, utveckla rapporteringen och integrera hållbarhet i bolagets strategi. Jag ser fram emot att erbjuda Laura mer ansvar i hennes nya roll, säger Kari Kosonen.

För mer information:
Kari Kosonen, VD, kari.kosonen(at)finnpilot.fi, +358 40 7414 625

BILDER:
Huvudbilden till artikeln: George Atanassov/Agile Work
Bilder av Aki Marjasvaara och Laura Kaustinen: Jarmo Katila

Läs mera